Waddinxveen – Het college moet voor de herontwikkeling van de Passage terug naar de tekentafel. Een raadsmeerderheid van PCW, CDA en de VVD blokkeerde de elf verdiepingen tellende beeldbepalende woontoren. “We blazen te hoog van de toren.”
Tijdens de commissie Ruimte bleek al dat twee raadsblokken lijnrecht tegenover elkaar stonden. Weerbaar Waddinxveen, D66 en PvdA/GroenLinks waren voor de 34 meter hoge woontoren, de PCW, het CDA en de VVD zagen de eyecatcher van de nieuwe Passage niet zitten. Tijdens de gemeenteraad voegden de tegenstanders de daad bij het woord door een motie in te dienen tegen de hoogte van de woontoren die moet komen op een perceel bij de Kanaalweg/Kerkweg-West. De toren zou zeven tot maximaal negen lagen moeten gaan tellen.
Die motie schoot bij D66-woordvoerder Albert Grooten ‘totaal in het verkeerde keelgat’. Hij sprak van een historische vergissing. “De paniek die is ontstaan over de hoogte van de woontoren is zwaar overdreven”, stelde hij vast.
Volgens de tegenstanders past een toren van 34 meter niet bij Waddinxveen. “Het is te stads”, zei Bastienne Prins (CDA). “Het past niet bij het dorpse karakter van Waddinxveen”, vond Albert Kerssies (PCW).
Volgens de architect moet de woontoren de eyecatcher worden van het gebied. “We hebben al een eyecatcher: de hefbrug”, was Raymond Boer (VVD) van mening.
De uitspraak van Boer onderstreepten de voorstanders niet. “De woontoren wordt 34 meter, de hefbrug is 40 meter. Naar onze mening hoeven we helemaal niet te kiezen. Het is een prachtig project, met een positief effect op de grondexploitatie, dat voldoet aan de woonvisie en de hefbrug blijft het hoogste gebouw”, aldus Helma Schippers van Weerbaar Waddinxveen. Bastienne Prins van het CDA zei dat Waddinxveen met de woontoren veel te hoog van de toren blaast. “Je moet niet alleen kijken naar het aantal, maar ook naar de beleving. Buurgemeente Zuidplas groeit ook, maar blijft bewust een dorp. Ga je verder dan kom je in Capelle aan den IJssel. Zo willen wij niet worden.”
“We zijn geen stad, maar ook al lang geen dorp meer”, reageerde Henry ten Zijthoff (PvdA/GroenLinks). “We zitten er tussenin en bij dat karakter past deze ontwikkeling prima. Vroeger waren er ook mensen die molens te hoog vonden. Verdeeldheid blijf je houden. Ook de hefbrug wordt regelmatig vervloekt, zeker als je er weer in de file staat. Tijdens het in de file staan kunnen de mensen een mooi ander beeldbepalend gebouw zien. Uiteindelijk gaan ze nog van die woontoren houden, mits deze een goede architectonische uitstraling krijgt.”
De PCW hield een poll op sociale media. “Van de 87 reacties was ruim 71 procent tegen de woontoren”, zei Kerssies. Schippers vond dat ongeloofwaardig. “Dat lijkt me niet echt representatief.”
Kerssies vond het raar dat D66 eerder bij een project aan de Ieplaan tegen een gebouw met meerdere woonlagen was. “Stadse fratsen noemde u dat”, beet hij Grooten toe. Volgens Grooten had dat niets te maken met de ontwikkeling van het Sleutelkwartier. “Het gaat om de locatie en functie. Natuurlijk willen we niet overal in Waddinxveen een gebouw van elf verdiepingen. Hier vinden we het wel passen en dat vinden de specialisten ook.” Grooten zei ook bang te zijn voor de gevolgen als de motie wordt aangenomen. “Die minder woonlagen moeten elders gecompenseerd worden. Onze angst is dat we straks een soort blokkendozen krijgen. Het was al lelijk, maar dan wordt het nog lelijker. Er wordt helemaal niet gekeken naar de esthetiek.”
Wethouder Brigitte Leferink (CDA) gaf aan dat ‘minder woonlagen’ een negatief effect heeft op de grondexploitatie van het Sleutelkwartier. “Het tekort wordt alleen maar groter.” Volgens haar kost elke woonlaag minder ongeveer honderdtwintigduizend euro. “En het scheelt weer de nodige woningen.”