Verkiezingscampagne Waddinxveen gedomineerd door vrouwen

Waddinxveen – De verkiezingscampagne voor de gemeenteraad wordt in Waddinxveen gedomineerd door vrouwen: vijf van de zes deelnemende partijen hebben een vrouw naar voren geschoven als lijsttrekker. Dat is voor het eerst in de Waddinxveense geschiedenis.

In politiek Waddinxveen heeft de afgelopen tien jaar een kleine revolutie plaatsgevonden. Bij de verkiezingscampagne in 2014 waren er nog uitsluitend mannelijke lijsttrekkers en in 2018 was Bastienne Prins (CDA) de enige vrouw tussen de mannen. Intussen is het veld totaal veranderd, de vrouwen hebben de mannen verdrongen. Vijf van de zes fracties hebben gekozen voor een vrouw als lijsttrekker. Femke Vleij (31 jaar, VVD), Nikki ten Zijthoff (35, PvdA/GroenLinks) en Juliette Brandenburg (39, D66) zijn daarnaast dertigers. Bij Weerbaar Waddinxveen debuteert Sylvia Vink (57) als lijsttrekker, bij het CDA heeft Bastienne Prins, met 67 jaar de oudste van het stel, opnieuw het vertrouwen van de leden van haar partij gekregen.

“Ik denk dat de buitenwereld het interessanter vindt dan wijzelf”, zegt Brandenburg. “Uiteindelijk gaat het er niet om of je vrouw of man bent, maar of je de kwaliteiten hebt.” Niettemin vindt ze het desgevraagd ‘wel stoer’ dat Waddinxveen met vijf vrouwelijke lijsttrekkers op de proppen komt. “Ik heb begrepen dat de Vrije Universiteit Amsterdam er onderzoek naar gaat doen.”  

De vijf vrouwelijke lijsttrekkers hebben allemaal hun eigen verhaal en reden waarom ze de lokale politiek in zijn gegaan. Vrijwel alle vijf geven ze aan dat het nooit hun ambitie is geweest om lijsttrekker te worden. “De reden dat ik in de politiek ben gegaan was om iets te doen voor de lokale maatschappij en samenleving”, vertelt Nikki ten Zijthoff. “Ik hoef echt niet zo nodig met mijn hoofd op een poster die overal in Waddinxveen te zien is. We hebben als fractie de afgelopen vier jaar noodgedwongen allerlei wisselingen gehad. Er was mij al eerder gevraagd om fractievoorzitter te worden. Ik vond het daar toen te vroeg voor. Ik was nog niet uitgeleerd. Intussen ben ik er achter dat je in de politiek nooit uitgeleerd bent. Vandaar dat ik nu wel ja heb gezegd op de vraag om lijsttrekker te worden. Ik heb een goed team met ervaren mensen achter mij. Martin Kraaijestein en Henry ten Zijthoff zijn dan wat ouder, maar jong van geest.”
Femke Vleij is misschien wel de meest verrassende naam van de lijsttrekkers. Andrea van der Ploeg leek op pole-position te liggen, maar de VVD koos voor Vleij. “We hebben allebei onze eigen kwaliteiten”, zegt Vleij, die sinds 2018 in de raad zit. Ze is het gezicht van de vernieuwing die bij de VVD plaatsvindt. Na de verkiezingen in maart houden de ervaren Raymond Boer en Ellen van Helden het voor gezien. “Dat ik vrouw ben, heeft denk ik geen invloed gehad op de keuze van de partij om mij als lijsttrekker aan te wijzen”, zegt Vleij. “Ik heb er zin in.”

De vraag is of het toeval is dat in Waddinxveen vijf lijsttrekkers vrouw zijn. “Het is misschien deels toeval, maar deels ook weer niet”, reageert Brandenburg van D66. “Ik hoop ook eerlijk gezegd dat het niet alleen toeval is. Ik denk ook dat partijen in de afgelopen jaren bewust hebben gestuurd op een diverse inbreng. De gemeenteraad moet een afspiegeling zijn van de Waddinxveense samenleving, met een evenredige verdeling vrouw/man.”

Dat vindt ook Bastienne Prins. “Als CDA zijn we een soort voorloper”, zegt ze. “Twee van onze drie huidige raadsleden zijn vrouw en met Brigitte Leferink leveren we ook een wethouder.”

Prins kijkt enorm uit naar de komende verkiezingsperiode. “Ik vind het echt leuk. Voor mij is het heel anders dan vier jaar geleden. Ik kwam uit het niets de politieke ring in. Ik was echt een groentje en moest als lijsttrekker gelijk de strijd aan met ervaren politici. Ik kom nu veel beter voorbereid aan de start. Mijn dossierkennis is door vier jaar raad enorm vergroot.”

Sylvia Vink werd in 2016 raadslid en was de afgelopen vier jaar fractievoorzitter van Weerbaar Waddinxveen. “Het stond al een tijdje vast dat ik ook lijsttrekker zou zijn. Het past wel bij de ontwikkeling die ik heb doorgemaakt.”

Ze laat regelmatig zien dat ze in de raad haar ‘mannetje’ staat. “Van de vijf vrouwelijke lijsttrekkers zal ik wel gezien worden als het grootste haantje”, zegt ze. “Ik kan vinnig uit de hoek komen. Tenminste, dat hoor ik wel eens. Als ik overtuigd ben van ons gelijk, verdedig ik ons standpunt met verve.”

De vraag is of de enige man ‘mans’ genoeg is om zich staande te houden. PCW-lijsttrekker Jannes Berghout is niet alleen de enige man in het gezelschap, maar ook nog eens de jongste lijsttrekker. De 31-jarige basisschooldirecteur is een paar maanden jonger dan Femke Vleij. Daar staat weer tegenover dat Berghout de langste raadscarrière (zeven jaar) heeft. “Voor mij is een mannelijke of vrouwelijke lijsttrekker totaal geen issue. Ik probeer het programma van onze partij zo goed mogelijk te verwoorden en voor het voetlicht te brengen. Alle lijsttrekkers hebben hun kwaliteiten in de afgelopen raadsperiode bewezen. En achter iedere lijsttrekker staat een heel team.”