Groei van nijlganzen wordt aan banden gelegd in Waddinxveen

Waddinxveen - De gemeente Waddinxveen gaat eieren weghalen uit de nesten van nijlganzen. De gemeente doet dit om overlast te voorkomen. 

Volgens de gemeente Waddinxveen wordt door inwoners al jarenlang overlast ervaren door nijlganzen. Ze veroorzaken geluidsoverlast, poepen alles onder en lopen soms zo de weg op waardoor gevaarlijke situaties ontstaan. De Petteplas is bijvoorbeeld een locatie waar veel nijlganzen rondstappen. 

Het afgelopen jaar is er gebroed op een plan om de overlast tegen te gaan. Dit moet wel aansluiten op het beleid van de provincie aangezien deze instantie verantwoordelijk is voor het beheer van ganzenpopulaties. 

Besloten is om aan nestbeheer te gaan doen. Dat wil zeggen dat de nesten in de gaten worden gehouden en alle eieren op één na, worden weggehaald. De nijlgans zal zich hierdoor niet verplaatsen en voor het uitbroeden van dat ene ei gaan waardoor de kans op nieuwe nesten verkleind wordt. 

Via informatieborden bij de Petteplas, maar ook bij de Zuiveringsplas worden inwoners op de hoogte gesteld van dit beheer en ook via social media. 

In april vorig jaar werd er al over gesproken in de gemeenteraad. VVD’er Ellen van Helden zei toen: “Ze poepen overal, paren en steken ‘rücksichtlos’ de weg over. De overlast is groter geworden, omdat de dieren hun territorium hebben uitgebreid naar de Horstenbuurt en rond het Anne Frank Centrum. Doordat er brood uit de flats wordt gegooid, is ook de verkeersveiligheid bij de Petteplas in gevaar. Ze waggelen niet snel.”
Na het broedseizoen zal geëvalueerd worden hoe het is gegaan. De maatregelen kosten de gemeente ruim 11.000 euro.