Algemene beschouwingen VVD programmabegroting 2023-2026

Op woensdag 9 november sprak de raad over de programma begroting 2023-2026. Hieronder leest u de inbreng van de VVD Fractie voorgedragen door fractievoorzitter Andrea van der Ploeg.

Voorzitter,

Wie had ruim een jaar geleden gedacht dat het woord crisis volop trending zou worden. Een stikstofcrisis, asielcrisis, energiecrisis, wooncrisis, gascrisis. Conclusie: we lijken ons in een crisissituatie te bevinden.

In tijden van crisis is de mens gebaat bij stabiliteit, grote problemen klein maken en bovenal dat mensen: ouderen, kinderen, jeugdigen en gezinnen, zich geborgen, vrij en veilig voelen in hun eigen leefomgeving. Wij hebben als land grote vraagstukken op te lossen. Wij dragen als gemeente de verantwoordelijkheid om, samen met onze inwoners, op korte termijn te zorgen, dat iedereen zijn hoofd boven water houdt, onze inwoners mentaal en fysiek gezond blijven, wij een veilige leefomgeving hebben met elkaar én er ook gewoon voor zorgen dat we de samenhorigheid behouden samen.

Wij als VVD fractie vinden het belangrijk om:

·        Een stabiele basis te bieden aan inwoners, waarbij financieel gezond zijn als gemeente het belangrijkste fundament is om dit te kunnen realiseren.

·        Daarna de stenen, die de basis vormen voor een gezonde leefomgeving. Een goede woning, een veilige leefomgeving en het betaalbaar houden van lasten voor onze inwoners, zodat je goed in Waddinxveen kunt en wil wonen.

·        Wij zorgen in Waddinxveen voor een leefomgeving, die wij door kunnen geven aan volgende generaties. Waarbij wij onze ogen niet sluiten voor problemen die opgelost moeten worden, zoals een andere manier van denken als het bijvoorbeeld gaat om het inzetten van energie.

·        Het is en het moet leuk en fijn blijven om in Waddinxveen te wonen. Waddinxveen is niet een plek waar je alleen een huis hebt, de school staat en je boodschappen doet. Waddinxveen is een plek waar je wil zijn, je plezier maakt met je buren en elkaar helpt. Waar je dat kunt vinden wat het voor jou fijn maakt om hier fijn, gezond en met plezier te wonen.

Voor ons ligt een programmabegroting waarvan wij als fractie met veel genoegen hebben geconcludeerd, dat deze ons een stabiele financiële basis biedt om op te kunnen bouwen. Wij kennen wel nog een aantal uitdagingen. Wij hebben onvoldoende woningen voor verschillende doelgroepen. Verkeersknelpunten als de Brugweg, die echt om een oplossing vragen komende jaren en een warmtetransitie, die wij met elkaar op haalbare en betaalbare wijze moeten gaan uitrollen. Wat wij zien is, dat er plannen zijn opgenomen om deze vraagstukken op te pakken. Ook wordt ingezet op het uitbreiden van onze ambtenaren om met ons deze vraagstukken op te pakken. Wij hebben het vertrouwen, dat dit college voortvarend aan de slag gaat met deze onderwerpen. Maar vragen om spoedig over te gaan van plannen en visies maken naar actie! Want dat hebben wij als gemeente nodig en dat verdienen onze inwoners. Wij hopen dan ook dat wij gezamenlijk volgend jaar om deze tijd mogen concluderen, dat op verschillende dossiers concrete besluiten zijn gevallen en acties zijn opgepakt.

Concluderend wij zijn blij met de geschetste plannen, maar een aantal onderwerpen vragen wat ons betreft nog wel wat nadere aandacht of maken de plannen nog nét iets beter.

Veiligheid

Waddinxveen scoort relatief goed op de beleidsindicatoren openbare orde en veiligheid in relatie tot de regio en de provincie. Toch voelen inwoners zich niet altijd veilig en dit kan liggen aan bijvoorbeeld donkere plekken, te hoog struikgewas, maar kan ook liggen aan overlast die wordt ervaren. Inwoners hebben op dit moment niet echt een duidelijke plek waar ze dit gevoel of een dergelijke melding kwijt kunnen. De gemeente Rotterdam werkt met de app VeiligR waar juist deze meldingen een plek krijgen. Nu zijn wij in Waddinxveen niet uit op een veelvoud aan verschillende apps, maar is onze fractie wel van mening dat van waarde is om deze meldingen een plek te geven zodat we er concreet mee aan de slag kunnen en daarom dienen wij de motie gericht inzetten op veiligheid in

waarvan het dictum luidt:

·        Om te onderzoeken in hoeverre een soortgelijke app als VeiligR ingezet kan worden in Waddinxveen. Dit hoeft niet als aparte app, maar kan ook een toevoeging zijn aan de reeds bestaande fixi app.

·        In gesprek te gaan met de politie hoe zij gebruik kan maken door de door de gemeente verzamelde (niet openbare) informatie die inzichten kan geven over overlast hotspots.

·        De raad te informeren over de uitkomsten van dit onderzoek bij het bespreken van het integraal veiligheidsbeleid in 2023.

Lage lasten

In tijden van hoge kosten voor inwoners is het laatste dat wij willen om directe lasten voor inwoners nog verder onnodig te verhogen. Een concreet voorbeeld hiervan is de afvalstoffenheffing. Helaas worden wij geconfronteerd met stijgende kosten van de verwerking van afval. Maar wij maken ook kosten voor communicatiecampagnes en dergelijke. Wij vinden het als fractie van groot belang om helder te hebben met elkaar welke kosten direct doorbelast moeten worden bij diegene die het afval generen en welke kosten incidenteel zijn en welke een keuze zijn van onze Raad. Wij willen hier in de toekomst een afweging in kunnen maken hoe wij deze wel al dan niet direct doorbelasten en om deze reden dienen wij de motie wees kritisch op afvalstoffenheffing inwoners in waarvan het dictum luidt:

  • Bij het opstellen van een volgende begroting zeer kritisch te zijn op wat er ten laste van de kostenpost ‘afval’ wordt berekend en ernaar te streven eventuele incidentele kosten zoals een communicatie campagne onder andere kostenposten te laten vallen;
  • De raad bij de volgende begroting te informeren over de gemaakte keuzes.

Nette en aantrekkelijke leefomgeving

De VVD-fractie hecht waarde aan een aantrekkelijke, schone en goed onderhouden leefomgeving. Doordat wij fors door ontwikkelen als gemeente zien wij inbreilocaties, die soms langere tijd wachten op ontwikkeling. Deze locaties worden niet altijd goed onderhouden en vormen daarmee een straatbeeld wat wij niet wenselijk achten. Wij vinden het belangrijk dat deze locaties in beeld komen en wij als gemeente ons nu en in de toekomst actief gaan inzetten op kostenefficiënte wijze deze plekken (tijdelijk) aantrekkelijker te maken.  Wij zouden het college willen vragen of zij komend jaar de verschillende inbreilocaties in beeld brengen en ook wil nadenken over een standaardprocedure voor het verzorgen van gronden waar ontwikkeling nog wat langer op zicht laat wachten.

Gezonde inwoners

Waddinxveen kent een rijk sportverenigingsleven. Deze verenigingen groeien en het is goed, dat in 2023 goed gekeken wordt naar de sportvoorzieningen in beheer van de gemeente in relatie tot de groei die wij doormaken als gemeente. Maar… wij kennen niet alleen inwoners die in verenigingsverband sporten of bewegen, maar dit individueel doen of met vrienden. Denk hierbij aan de wandelaars, fietsers en hardlopers onder ons. Deze groep verdient net zo goed onze aandacht. Zeker omdat wij het van essentieel belang vinden dat onze inwoners gezond blijven. Om deze reden dienen wij de motie Waddinxveen biedt ruimte voor sport in de volle breedte in samen met PvdA/GL en D66 waarvan het dictum luidt:

  • Om bij het onderzoek naar maatschappelijke voorzieningen ook de faciliteiten in de openbare ruimte voor wandelaars, hardlopers, fietsers mee te nemen en een concreet voorstel op te nemen om deze groep beter te faciliteren met uitgezette routes

Aantrekkelijke gemeente

Tot slot, zoals eerder aangegeven is een aantrekkelijke gemeente niet alleen een schone en groene omgeving, maar ook een gemeente waar het zo nu en dan gewoon echt leuk is. Om de levendigheid verder te bevorderen staat de VVD-fractie positief tegenover de intentie van het college om initiatieven voor het bevorderen van de levendigheid te faciliteren. Maar wij willen een actievere houding, waarbij gedacht wordt in mogelijkheden en ook gekeken wordt naar hoe WijkWallet in de toekomst een rol zou kunnen spelen juist in net verder bevorderen van de levendigheid in de gemeente. Daarom dienen wij de motie aantrekkelijk is naast schoon en groen, ook leuk! samen met Weerbaar Waddinxveen, PvdA/GL en D66

waarvan het dictum luidt:

·        Om met een plan te komen om een meer faciliterende rol dan nu te spelen bij initiatieven vanuit de samenleving die de levendigheid in de gemeente op een positieve manier verhogen.

·        In dit plan ook mee te nemen op welke wijze  WijkWallet een grotere rol kan spelen in het bevorderen  van de levendigheid in de gemeente wanneer de pilotfase positief wordt geëvalueerd.

Volgens onze fractie vraagt levendigheid voor Waddinxveen niet om een muziekkoepel maar om daadwerkelijke activiteiten!

Voorzitter, Waddinxveen is mooi, aantrekkelijk en fijn, maar kan nog iets mooier zeker in tijden waarin inwoners dat extra gevoel van veiligheid en geborgenheid nog iets meer kunnen gebruiken.

Dank u wel.