Professionaliseringsslag OFW / OPW

De VVD heeft ingestemd met een professionaliseringsslag van het ondernemersplatform in Waddinxveen.

Woensdag 25 januari is het plan om het ondernemersplatform te professionaliseren en om een ondernemersfonds te starten in Waddinxveen door de gemeenteraad aangenomen. De plannen kunnen dus in uitwerking worden gebracht. Het economisch klimaat van onze gemeente is een belangrijk aandachtspunt voor de VVD en juist het voorstel van een vernieuwd ondernemersplatform kan veel voor het economisch klimaat in Waddinxveen brengen.


De VVD heeft ingestemd, maar wel met een extra ingediend voorstel (een motie) welke uiteindelijk ook is aangenomen door de raad.


In dit nieuwsbericht nemen we u graag mee in de voor- en nadelen welke wij op een rijtje hebben gezet en hebben meegenomen in onze overweging.

Te beginnen bij de voordelen:

Ten eerste, zoals ook in de commissievergadering aangegeven vindt de VVD het voorliggende voorstel professioneel opgebouwd, waarbij duidelijk is dat er gedegen onderzoek aan vooraf is gegaan.

Ook is de VVD het eens met het aangetoonde belang van het ondernemersfonds. Dit kan echt een vliegwiel zijn voor het economische en vestigingsklimaat van Waddinxveen.

Tot slot zorgt dit voorstel voor meer financiƫle onafhankelijkheid van het OPW.

De punten waar de VVD het lastig mee heeft:

Ondernemers worden verplicht om lid te worden en bij te dragen aan het ondernemersfonds. Dit druist in tegen de vrije keuze die hoort bij de liberale beginselen van de VVD.

Het heffen van de inkomsten via een opslag van de OZB belasting vindt de VVD ook ingewikkeld. Wij zijn per definitie geen voorstander van belastingverhoging en deze vorm zorgt er ook voor dat er geen onderscheid kan worden gemaakt tussen de verschillende groepen die belast zullen worden.

Dit brengt ons dan ook gelijk bij ons grootste bezwaar:

De VVD is van mening dat niet alle doelgroepen evenveel baat gaan hebben bij dit fonds.

Wij vinden het goed om te lezen dat hier aandacht aan wordt besteed via een constructie waarin een gemeente breed potje in het leven wordt geroepen. Via de ingediende motie hebben we bedongen dat er een extra evaluatiemoment komt na twee jaar, waarin wordt onderzocht of alle doelgroepen eenzelfde baat en ervaring hebben bij het ondernemersfonds.

De VVD kijkt uit naar een mooi resultaat van het vernieuwde ondernemersplatform!