VVD verkiezingsprogramma voor de Provinciale Staten 2023-2027

De provincie Zuid-Holland kan helpen bij het realiseren van diverse nieuwe knelpunten in ons wegennet, maar speelt ook een belangrijke rol in de energietransitie, stikstofproblematiek, het bestemmen van bedrijventerreinen en woningbouw. Hieronder een samenvatting van het VVD verkiezingsprogramma voor de Provinciale Staten.

De provincie Zuid-Holland kan helpen bij het realiseren van diverse nieuwe knelpunten in ons wegennet, maar speelt ook een belangrijke rol in de energietransitie, stikstofproblematiek, het bestemmen van bedrijventerreinen en woningbouw. Daarom een samenvatting van het VVD verkiezingsprogramma voor de Provinciale Staten.

Verkiezingsprogramma VVD Zuid-Holland

Zuid-Holland is de grootste, sterkste en meest diverse provincie van het land en daar zijn we trots op. Jij en ik willen hier graag wonen. Iedereen zoekt een plek en doet dat ook graag dichtbij waar hij of zij kan werken. Daarom zetten we ons als VVD in voor het bouwen van meer woningen. Daar hoort ook bij dat we Zuid-Holland bereikbaar houden met fiets, OV en auto. We zijn trots op onze sterke economie en ons bedrijfsleven. Op elk niveau, van marktleider tot startup. In onze vrije tijd willen we genieten van terrasjes of een wandeling- of fietstocht langs het strand en duinen of door ons mooie Groene Hart. Die ruimte willen we behouden. Al die combinaties geven uitdagingen. Waar ga je wonen, waar bouwen we aan nieuwe banen en hoe combineer je dat met ons unieke landschap? 


De provincie speelt een cruciale rol als het gaat om natuur en natuurbehoud. De balans tussen wonen, recreatie, ondernemen en schone natuur is de afgelopen decennia onder druk komen te staan. De provincie is medeverantwoordelijk voor het oplossen van het stikstofprobleem. De VVD zal hierbij inzetten op een realistisch beleid voor inwoners en ondernemers, waarbij het specifiek ondernemers voldoende zekerheid wil geven. Samen met de waterschappen en andere partners moeten we ook zorgen voor een schone bodem en voldoende zoet water in zowel de buitengebieden als in de dorpen en steden.


Wonen en ruimtelijke ordening

De oplossing voor de woningnood zit deels ook in doorstroming. Om doorstroming te stimuleren helpen we gemeenten te bouwen voor starters en ouderen.

De provincie ondersteunt creatieve, nieuwe woonvormen die recht doen aan de nood op de woningmarkt;.

De provincie zorgt samen met het Rijk en gemeenten voor een goede bereikbaarheid van nieuwe woningbouwlocaties.


Bereikbaarheid

We gaan door met projecten die de bereikbaarheid van Zuid-Holland verbeteren. Projecten zoals de Blankenburgverbinding tussen Vlaardingen en Rozenburg, een nieuwe Lammenschansbrug bij Leiden of het inzetten op realisatie van de Bodegravenboog (N11-A12 knooppunt). 


Veiligheid op en rond onze wegen heeft prioriteit. We zetten daarom in op een goede inrichting van de provinciale wegen, met veilige oversteekplaatsen en overzichtelijke kruisingen.


In een tijd van vergrijzing en doordat klassiek OV in landelijke gebieden en buiten de spits minder gebruikt wordt dagen wij OV-aanbieders uit om te komen tot innovatieve en betaalbare oplossingen met betrekking tot deur-halte of deur-tot-deur vervoer. Je kan hierbij denken aan het inzetten van deelmobiliteit, hubs en kleinschalig vraaggericht OV van en naar de Hubs, maar ook bijvoorbeeld aan combinaties met het doelgroepenvervoer.


Regionale economie

Recreatie en toerisme zijn belangrijke dragers van onze lokale economie. Wij willen dat de provincie recreatieve ondernemers stimuleert. En de natuur openstelt voor recreatie. Recreatieve ondernemers mogen uitbreiden, tenzij aantoonbare permanente schade aan de natuur wordt toegebracht. Teveel regels zijn voor niemand goed. De provincie denkt graag met deze ondernemers mee, ook bijvoorbeeld over vaarroutes en aanlegplaatsen.


Daar waar bedrijfsterreinen definitief verdwijnen zorgen we wel voor compensatie, ondernemen moet altijd mogelijk blijven in Zuid-Holland.

 

Natuur, landbouw, visserij en stikstof

Bij zowel bestaande als nieuwe natuur is wat de VVD betreft de toegankelijkheid voor onze inwoners een basisvoorwaarde. Het is belangrijk dat onze inwoners kunnen genieten van al het moois wat onze provincie te bieden heeft. Van fietsen door uitgestrekt groen in het Groene Hart of de duingebieden, tot recreatie op het water op de Reeuwijkse plassen of de Kagerplassen; in de coronatijd hebben we gezien hoe belangrijk de natuur is voor ons allemaal. We zetten ons in voor laagdrempelige, toegankelijke natuur. Het groen is voor iedereen. We richten ons juist op de mensen voor wie de nabijheid van bos, park of water niet vanzelfsprekend is.


Agrarische ondernemers krijgen de ruimte om nevenactiviteiten te ontplooien, zoals op het gebied van recreatie, toerisme of natuurbeheer. Op het gebied van natuurbeheer is het belangrijk dat zij dezelfde behandeling krijgen als terrein beherende organisaties of de kans krijgen (gezamenlijk) een terrein beherende organisatie op te richten.


Veiligheid 

Helaas zien we dat vervuiling en overlast toenemen, zowel op de wateren en wegen van onze provincies. We zijn voor de inzet en opleiding van meer provinciale Boa’s voor de aanpak van weg- en wateraso’s.

De N-wegen van onze provincie leiden ons van A naar B en verkeren in een goede staat, echter zijn er op het gebied van veiligheid nog best wat slagen te maken. Veel ongelukken zijn helaas te herleiden tot te snel rijden, afleiding door telefoon, drugs, alcohol en andere zaken. Dat moet minder, elk dodelijk ongeval is er een teveel.


Energie en duurzaamheid

Windmolens op land leiden bij veel mensen tot zorgen over wat dat betekent voor hun kwaliteit van leven. Windparken op zee hebben onze voorkeur, maar we zijn niet tegen elk initiatief op land. We staan nieuwe windparken op land alleen toe als er lokaal wordt geparticipeerd, er een zorgvuldig proces plaatsvindt én als er gebruikt wordt gemaakt van strenge afstandsnormen.


Zonneparken zijn een effectief middel in de energietransitie, maar nemen ook veel ruimte in beslag. Daarom wordt zon-op-dak de norm en worden zonneweides bij voorkeur toegestaan bij multifunctioneel ruimtegebruik en liever niet op productieve gronden; door bijvoorbeeld de gronden ook bruikbaar te maken voor het verbeteren van de biodiversiteit of in de berm bij provinciale wegen.


De provincie investeert in alternatieve vormen van energieopwekking. Geothermie, aquathermie, restwarmte en groen gas zijn veelbelovende technieken die gerichte aandacht verdient. Samen met gemeenten wordt vaart gezet achter het opstellen van de Transitievisies Warmte.

De provincie investeert in innovatieve projecten op het gebied van waterstof en energieopslag. Nieuwe opslag- en tanklocaties van waterstof worden gefaciliteerd door gericht beleid.


Wij zijn voor de plaatsing van een kleine kernreactor zo er vanuit de markt interesse is om deze te bouwen.


De 7 Regionale Energie Strategieën voor de diverse regio’s in Zuid-Holland onderzoeken hoe het best duurzame elektriciteit op land opgewekt kan worden en welke warmtebronnen ontwikkeld worden. Wij zijn voor goede afspraken tussen gemeenten en regio’s, met een sterke balans tussen draagvlak en het behalen van duurzame doelen. Reeds eerder gemaakte toezeggingen en afspraken worden gehandhaafd.


Bestuur en financiën

We moeten steeds kijken of een bepaalde taak bij de provincie past en hoeveel we eraan gaan uitgeven. Het is gepast om het wegvallen van motorrijtuigenbelasting als inkomensbron voor de provincie te compenseren via het Provinciefonds of een aparte ingezetenenheffing. Dat laatste is goed denkbaar, maar dan moeten we vermijden, dat de provincie ook een soort Belastingdienst wordt en komt met een eigen inkomenspolitiek.


Link naar het hele verkiezingsprogramma:

Verkiezingsprogramma PS Zuid Holland VVD 2023-2027