Algemene beschouwing VVD op de kaderbrief 2023

Woensdag 5 juli 2023 vond de laatste besluitende raad voor het zomerreces plaats. Lees hieronder de inbreng van VVD Waddinxveen.

Algemene beschouwingen VVD kaderbrief 2024-2027

Andrea van der Ploeg, fractievoorzitter VVD Waddinxveen

Voorzitter, Herkent u het ook? U zit op een weekenddag in de zomer aan de Nesse. De zon schijnt, er waait een zacht windje, u heeft uw zonnebril op een drinkt cappuccino of een glas wijn. De Hefbrug in het zicht en de zeilboten die zich verzamelen om de brug te passeren. Hét moment dat u beseft jeetje wat is dit toch een heerlijke plek.

Waddinxveen is een heerlijke plek. De gemeente kent prachtige gebieden om lekker even uit te waaien, plekken waar kinderen ongestoord kunnen spelen en plekken waar Waddinxveeners samen komen. Of dit nu een sport- of culturele verenging is, een evenement geïnitieerd door onze inwoners of onze horeca, we hebben een binding met elkaar, met de gemeente en dat is niet voor niets. De omgeving, de faciliteiten die wij hebben en de samenhorigheid die Waddinxveeners samen creëren is wat inwoners bind. Wij moeten als gemeente groot respect hebben voor al die Waddinxveeners die zich inzetten om Waddinxveen een fijne plek maken om te leven en via deze weg willen wij als VVD fractie onze dank uitspreken richting al die inwoners die vol passie en energie een maatschappelijke rol spelen in onze gemeente.

Als VVD zien wij individuen en verenigingen die prachtige plannen hebben en steun zoeken voor plannen, bijna nooit gaat het dan om financiële steun, maar wel om verbinding te leggen tussen partijen die elkaar kunnen helpen, te begrijpen hoe processen binnen de gemeente lopen en om mee te denken over hoe plannen passen in onze totale visie op Waddinxveen. Het geld dat we uitgeven is gemeenschapsgeld. Daar gaan we verantwoord mee om. We spelen geen Sinterklaas met andermans geld. Zo slagen we erin om de OZB en andere lasten laag te houden n vergelijking met gemeentes in de regio.

Niet alles is echter zo mooi en rooskleurig. Wij ontvangen jaar rond signalen dat het piept en kraakt in Waddinxveen als het gaat om verkeer en voorzieningen. Wij groeien hard, maar voorzieningen groeien niet of onvoldoende mee en meer inwoners betekent meer verkeer. Daar zijn onze huidige wegen niet altijd op voorzien en dit leidt tot onveilige situaties. Groei betekent ook bouwen op inbreilocaties en dit brengt vraagstukken met zich mee rondom participatie, wij zijn dan ook erg blij dat wij vorige week van de wethouder een toezegging hebben ontvangen dat er een standaard opzet voor wijze van participeren zal komen bij ruimtelijke ontwikkelingen.

Voorzitter, dit brengt ons op een drietal punten waar wij vandaag aandacht voor willen richting de Programmabegroting 2024-2027:

1. Financieel solide beleid – Zoals het er nu naar uitziet gaan wij af op een sluitende meerjarenbegroting dit najaar. Hiervoor complimenten aan het college! In huidige tijden is dit geen gemakkelijke opgave, maar dit uitgangspunt maakt dat wij het mogelijk kunnen maken om nu en in de toekomst te blijven bouwen aan Waddinxveen en lasten voor onze inwoners laag te houden. De afgelopen weken hebben meerdere fracties aangegeven bij voorbaat al reserves te willen reserveren voor thema's als sociale woningbouw en een Vredenburghzone. Wij zien eerder juist noodzaak om onze begroting minder complex te maken door de veelheid aan verschillende reserves op te schonen zodat we flexibiliteit houden in onze begroting om in te spelen op situaties die wij nu nog niet voorzien. Wat ons betreft is het onwenselijk om dekkingen te reserveren zonder duidelijke plannen. Wellicht herkent u het vanuit uw eigen persoonlijke financiën, soms heb je dat bijzondere of noodzakelijke doel als het vervangen van je keuken of het maken van die onvergetelijk reis met je gezin. Je maakt een spaarpotje voor dit heldere eenmalige doel en verder is het belangrijk om een pot geld te hebben om de wasmachine te kunnen vervangen als hij stuk gaat, een keer dat extra mooie cadeau te kunnen aanschaven omdat je zoon of dochter is geslaagd en om je potje keuken aan te vullen omdat je toenmalige begroting niet meer dekkend is vanwege gestegen kosten. Wij vragen het college blijvend aandacht voor solide financieel beleid en vragen het college om kritisch te kijken naar alle bestaande reserves bij het opstellen van de komende begroting

2. Verkeersveilige rotondes – op dit moment wordt gewerkt aan de mobiliteitsvisie en het verkeerscirculatieplan. Belangrijke stukken waaruit een aantal prangende verkeersknelpunten komen. Wij kennen deze nu al en de VVD is van mening dat wij op korte termijn al moeten starten met het oplossen van een aantal onveilige situaties. Want de VVD betreft staat het verkeersveilig maken van rotondes met stip op 1! Te vaak zien wij zelf dat zowel auto als fietser zich proberen veilig over rotondes heen te bewegen, maar de huidige aanleg maakt dat dit niet of onvoldoende lukt. Weinig zicht voor automobilisten, gekke aanrij hoek voor fietsers. Een cocktail voor ellende. Natuurlijk kunnen wij niet zomaar vragen om "even" iets op te lossen wat eigenlijk later op de agenda staat. Maar, omdat het hier om verkeersveiligheid gaat en dit wat de VVD betreft hoge prioriteit moet hebben, vragen wij het college toch om prioriteiten te stellen. We stellen voor om de verkeersknelpunten op rotondes snel op te lossen en de actualisatie van het parkeerbeleid uit te stellen. Parkeren is ook belangrijk, maar hierbij gaat het niet om veiligheid. Recent hebben we een nieuw afwegingskader voor de parkeernormen zien passeren, waarmee we tijdelijk goed mee uit de voeten kunnen. Daarom kunnen we met een gerust hart deze prioriteitskeuze maken…..Om deze reden dienen wij de motie Rotondes in waarvan het dictum luidt: Verzoekt het college: • Het op korte termijn deze verkeersknelpunten op te lossen, eventueel met tijdelijke maatregelen. • Hiervoor ambtelijke capaciteit vrij te spelen, indien nodig door het actualiseren van parkeerbeleid uit te stellen. • De bekostiging van deze maatregelen te verwerken in de begroting 2024-2027.

3. Visie op toekomstig sportlandschap – Wij verwachten in deze raad het eerste kwartaal van 2024 de visie op maatschappelijke voorzieningen. Wij duwen als VVD al een tijdje op deze visie omdat zoals al eerder gezegd het piept en kraakt op het gebied van capaciteit van voorzieningen vanwege o.a.. de groei van onze gemeente. Als fractie van de VVD hebben wij herhaaldelijk benadrukt dat het, met name met betrekking tot sport, belangrijk is om niet alleen naar de capaciteit, het aantal en de locatie van voorzieningen te kijken. Onlosmakelijk verbonden met dit vraagstuk is de vraag hoe en waar de toekomstige inwoners van Waddinxveen willen sporten en bewegen. Hoe kunnen we zorgen dat kleinere sporten wel een plek krijgen of behouden in Waddinxveen die dit eigenstandig niet lukken maar in samenwerking wellicht wel? De VVD vindt dat er nu vaart gemaakt moet worden met het nieuwe sportbeleid, zoals ook in het coalitieakkoord staat. Wachten tot ver 2024 is wat de VVD betreft geen optie. Wij willen niet meer geconfronteerd worden met losse acute plannen voor uitbreiding van sportfaciliteiten, maar vanaf 2024 onderbouwde keuzes kunnen maken in het belang van iedere sportende en bewegende inwoner in Waddinxveen. De gemeente hoeft dit niet zelf te bedenken, liever juist niet! We hebben in Waddinxveen gelukkig een sportplatform en voldoende inwoners die verstand hebben van sport en hun kennis en kunde graag onafhankelijk delen om te komen tot een visie op sport en daaruit voortvloeiend sportbeleid. Wij denken dat het nauwer betrekken van het Sportplatform een impuls zal geven aan de kwaliteit en snelheid van totstandkoming. Of deze visie volledig verweven zal zijn met de visie op maatschappelijke voorzieningen? Dat mag, of apart, maakt ons eigenlijk niet uit als het maar komt. Om deze reden dienen wij de motie "De kracht van sport en bewegen nu en in de toekomst" in waarvan het dictum luidt:

Verzoekt het college:

• Om september 2023 in gesprek te gaan met het Sportplatform Waddinxveen over hoe zij hun onafhankelijke adviesrol kunnen vervullen om te komen tot de inhoudelijke koers en participatieplan voor de visie op het toekomstig sport- en bewegingslandschap in Waddinxveen.

• Met het Sportplatform Waddinxveen te onderzoeken hoe deze rol eruit kan zien om bovenal te komen tot een visie die goed vertaald kan worden naar de praktijk in een nieuw sportbeleidsplan (conform nieuwe opzet uit het GALA).

• De raad bij de begrotingsbehandeling in november 2023 te informeren middels een memo welke elementen van de visie op sport een plek krijgen in de visie op maatschappelijke voorzieningen.

Voorzitter, voor u staat een tevreden fractievoorzitter die zich hardmaakt met haar fractie om het college te steunen in de uitvoer van het college programma, maar met de door ons genoemde punten in wijziging van prioritering en verzoeken voor snelheid. Wat ons betreft volle vaart vooruit met de plannen en laten we soms vooral ook niet vergeten dat we trots mogen zijn als inwoner, raad en college op dit wat wij hebben staan met elkaar.

Dank.